Verkoop

Vlas

Vlasstrooisel €7,00 p/baal (incl. btw). 

1 baal vlas weegt tussen de 20kg en 21kg

 

Vlasstrooisel €7,00 p/baal bij volledige afname van 1 pallet (incl. btw)  

1 pallet bevat 24 balen vlas

 

GEBRUIK - STROOISELADVIES

Eerste gebruik:
Het oude strooisel verwijdttteren en de stal grondig schoonmaken.
Betonnen of geplaveide vloeren schoonspuiten.
Vlaslemen op de nog vochtige bodem strooien.
Dit eerste strooisel overvloedig instrooien om een dikke strooiselmat te bekomen.

Als regel geldt:
4 balen voor een box van 3 x 3m
6 balen voor een box van 4 x 4m

Dagelijks
Dagelijks de uitwerpselen met een fijngetande mestvork wegnemen.
De bovenlaag mooi effen harken.

Wekelijks
Op de urineerplaats (en) het natste strooisel verwijderen. Om de week een ½ tot 1 volledige baal bijstrooien.
Om de 12 weken het strooisel volledig verwijderen, de stal grondig schoonmaken en opnieuw vers strooisel aanbrengen.

Tip
Bij het overschakelen van traditioneel stro op vlaslemen geeft u uw paarden best een beperkte portie hooi of stro ter beschikking.

Opmerking
In plaats van om de 12 weken uit te mesten, kan ook op de volgende manier gewerkt worden.:

• 4 à 5 balen vlaslemen uitstrooien
• Dagelijks de paardenvijgen verwijderen
• Na ongeveer 6 weken doet u de droge bovenlaag aan de kant van de stal, u haalt dan de onderste vaste urinelaag uit. Het droge strooisel dat u aan de kant deed, verdeelt u terug over de stal en u strooit een 1 à 2 verse balen bij.

Bij een nieuw uitgestrooide stal geeft men de dieren best wat stro of hooi om te knabbelen.

 

 

Bokashi

Wij maken van onze paardenmest, Bokashi.

 

Wat is Bokashi?

 

Bokashi is Japans en betekent goed gefermenteerde organisch materiaal / voeding

 

Het principe van fermentatie wordt al eeuwen gebruikt voor het conserveren / upgraden van voedsel zoals witte kool tot zuurkool, soya tot tofu, tempeh of saus, melk tot kaas en yoghurt, druiven tot wijn etc.

De omzetting van het ingangsmateriaal gebeurt door zogenaamde nuttige / positieve micro-organismen welke worden toegevoegd.

 

Ook zijn de positieve micro-organismen overal om ons heen en in een gezonde darmflora of bodem aanwezig.

 

Fermentatie van bokashi gebeurt zonder zuurstof (anaëroob) bij lage temperaturen waardoor alle energie in het product behouden blijft.

Tijdens deze fermentatie worden voedingsstoffen (beter) beschikbaar gemaakt voor opname door mens, dier en plant.

Samen met de positieve micro-organismen vormt bokashi een pro-pre biotische voeding welke tevens de microbiële stabiliteit ondersteunt en daarmee optimale benutting van voeding voor een verhoogde weerstand.

 

Naast de voeding- en vertering-stoffen die al in het ingangsmateriaal zitten, produceren de micro-organismen tijdens de fermentatie zelfs nog meer van deze essentiële stoffen zoals vitaminen, antioxidanten, huminezuren, minerale complexen, enzymen etc.

 

Dit maakt bokashi tot een bijzonder product wat ook heel lang stabiel zal blijven vanwege deze symbiose van micro-organismen en voedingsstoffen.

 

De waarde van Bokashi:

 

In tegenstelling tot gewone compost blijft in Bokashi koolstof en energie bewaard.

Bokashi zorgt voor een:

• goede voeding voor het bodemleven

• ontgiftende werking op de bodem

• goed leefmilieu voor micro-organismen

• snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.

 

Onze Bokashi:

 

Onze Bokashi bestaat voor 90% uit paardenmest en 10% uit hooi/stro/bladeren en kleine takjes.

 

De Bokashi is minimaal 10 weken gefermenteerd en heeft de juiste toevoegingen van micro organismen

 

Hierdoor kan er niet meer van mest gesproken worden, maar van een compost vorm.

Dit is ideaal om je tuin / gazon / moestuin / boomgaard EN het bodemleven zo optimaal mogelijk te voeden.

 

Gebruik:

 

Ca. 1 kg Bokashi per m2 (tot max. 2 kg per m2 op arme gronden) per jaar.

Verwerk de bokashi door de bovenste laag van de grond door licht in te harken.

 

Gebruikt u bokashi op uw gazon/weide, dan goed uitharken of slepen.

Wacht 2 weken met het opnieuw inzaaien / aanplanten van nieuw gewas

 

5 kg = €1,50 (ongeveer een emmer)

Praktijk onderzoek Bokashi in Friesland: https://www.hvhl.nl/onderzoek/projecten-content/bokashi-de-bodem-in-ontwikkeling.html

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb